Z debaty Living Realities: Ženy v boji za práva utlačovaných skupin

Ve čtvrtek 9.11.2017 proběhla ve Studio ALTA debata s předními českými a zahraničními disidentkami a aktivistkami.

Pokud jste tuto akci nestihli, přinášíme stručný souhrn a záznamy z ní:

Hostkami debaty byly:

  • zakladatelka PPU/SIMI Anna Grušová,
  • současná ředitelka SIMI Magda Faltová a
  • norská partnerka Gerd Fleischer z organizace SEIF OSLO.

Pozvané dámy odhalily jejich osobní motivace pro naplňování jejich poslání prosazovat práva a zlepšení postavení různých znevýhodněných skupin, zejm. uprchlíků či týraných žen. V debatě jsme také pohlédli na to, co to obnáší být ženou v disentu či mluvčí utlačované skupiny.

Debata pak zamířila k zamyšlení nad srovnáním, jaké bylo postavení lidskoprávních aktivistek před 25-30 lety a jak je tomu dnes. V závěru zazněly i pozitivní vzkazy panelistek, že v tomto boji je potřeba setrvávat a nejlépe k němu vést i další generace (nejen) žen. Shlédněte video.

Děkujeme za podnětnou diskusi!

---

living-realities_1518603751.jpg

Debata proběhla jako součást doprovodného programu k fotografické výstavě Living Realities: Passage of a FlightLiving Realities je multižánrový společensko-politický umělecký projekt, který přináší současné životní reality lidí, kteří museli opustit svoje země a hledají nový domov a nový život. Putovní výstava je společným prvkem této mezinárodní akce a v každé zemi je doplněná dalším programem od divadelních představení přes lekce hudby a zpěvu či workshopu fotografie po diskuze. Projekt tak vytváří prostor pro setkávání různých uměleckých druhů a podněcuje dialog o současných otázkách soužití. Cílem je změnit vnímání a rozšířit úhel pohledu na tato témata u umělců i diváků. Projekt pořádá: ALT@RT/Studio ALTA (CZ), ArtSocialSpace Brunnenpassage (A), Dschungel Wien (A) & Impact Hub (GR).

Výstava i doprovodné programy jsou zdarma.

----

Akce byla uspořádaná z projektu „Migrant Women among Us“, realizovaného z podpory Joseph Rowntree Charitable Trust v rámci programu ENAR National Projects a z podpory Evropské Unie v rámci regrantovacího programu projektu LADDER sítě ALDA, dále z projektu „Migrantky mezi ženami 2017“, podpořeného z prostředků státního rozpočtu ČR v rámci dotace Úřadu vlády ČR pro oblast rovnosti žen a mužů a také Nadací Open Society Fund Praha z programu Dejme (že)nám šanci, podpořeného z Norských grantů.

logo-urad-vlady2_1479920210.jpg