SIMI se připojilo k happeningu Tancem proti násilí

Ve středu 14. února, na svátek svatého Valentýna, jsme spolu s Českou ženskou lobby tančili před Národním divadlem v Praze na protest proti násilí na ženách.

Akce byla součástí celosvětové kampaně One Billion Rising neboli povstání miliardy, při které lidé vyjadřují obětem násilí solidaritu a poukazují na to, že nelze násilí na ženách přehlížet. V České republice se k ní připojuje Česká ženská lobby prostřednictvím happeningu Tancem proti násilí.

SIMI se také připojilo na projev solidarity s ženami se zkušeností migrace, u nichž se s problematikou genderově podmíněného násilí setkáváme v naší poradenské praxi dnes a denně.

Spolu s Českou ženskou lobby sdílíme názor, že násilí na ženách nelze tolerovat a přesto, že se v českém prostředí pořád jedná o choulostivé téma, je potřeba o něm mluvit a snažit se jej řešit jak v jednotlivých případech, tak v systémové rovině.

  • Happening podpořilo několik českých osobností jako například Taťána Gregor Brzobohatá, herečka Alena Antalová, primátorka hl.m.Prahy Adriana Krnáčová nebo policejní prezident Tomáš Tuhý
  • Před akcí probíhala soutěž pro základní a střední školy, do níž se zapojilo asi 30 žaček a žáků
  • Zatančit si přišlo více než 100 lidí
  • O akci a tématu násilí na ženách informovalo několik médií (napr. DVTVIDNESBlesk, Pražský denník, Právo...).