Trvalý pobyt

Žádat můžete, pokud jste:

st. příslušník třetí země

  • po pěti letech nepřetržitého pobytu
  • bez podmínky předchozího nepřetržitého pobytu na území
  • z humanitárních důvodů
  • z důvodů hodných zvláštního zřetele
  • je-li pobyt cizince na území v zájmu ČR
  • jde-li o nezletilé dítě cizince, který na území pobývá na základě povolení k trvalému pobytu, je-li důvod žádosti společné soužití těchto cizinců
  • po skončení řízení o mezinárodní ochraně(v zákonem stanovených případech, do 2 měsíců po ukončení řízení o udělení mezinárodní ochraně)
  • po 2 letech nepřetržitého přechodného pobytu na území, můžete o povolení k trvalému pobytu požádat, pokud jste nejméně 1 rok rodinným příslušníkem státního občana ČR, který je na území přihlášen k trvalému pobytu, nebo rodinným příslušníkem občana jiného členského státu EU, kterému bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území.

Kde žádost podat:

  • na pracovišti ministerstva vnitra dle místa Vašeho bydliště
  • na zastupitelském úřadu ČR (nutno sjednat předem termín!!)

Co je třeba k žádosti:

  • vyplněný formulář (zelený)
  • cestovní doklad
  • 1 fotografie
  • doklad o zajištění prostředků k trvalému pobytu na území (NE v zákonem stanovených případech)
  • pokud jste mladší 18 let - souhlas rodiče popř. jiného zákonného zástupce nebo poručníka s Vaším pobytem
  • doklad o zajištění ubytování
  • doklad prokazující požadovanou znalost českého jazyka (NE v zákonem stanovených případech)
  • doklad potvrzující účel pobytu na území (NE pokud žádáte po 5 letech pobytu)
  • doklad obdobný  výpisu z rejstříku trestů (NE u osob mladších 15 let nebo v zákonem   stanovených případech)

Doba platnosti průkazu:

  • 10 let, (5 let - u dětí mladších 15 let)

Lhůta pro rozhodnutí:

  • 60 dnů ode dne podání žádosti, pokud je podána na území ČR
  • 180 dnů ode dne podání žádosti pokud je podána na ZÚ

Správní poplatek:

  • přijetí žádosti 1.500,-Kč
  • vydání povolení 1.000,-Kč
  • přijetí žádosti děti mladších 15 let 700,-Kč
  • vydání povolení děti mladších 15 let 300,-Kč

INFORMACE O ZKOUŠCE Z ČEŠTINY PRO TRVALÝ POBYT NAJDETE ZDE

Praktické informace pro cizince

Newsletter

Máte zájem o naše aktivity? Nechcete přehlédnout akce, které pořádáme? Přihlašte se k odběru našeho newsletteru: