Otevřte si zpravodaj v prohlížeči zde.

 
   
  SIMI  
 

Zpravodaj: Ženy v migraci 2/2019

   
 
 
 

Kulatý stůl k reprodukčnímu zdraví migrantek

 
 

V úterý 8. října 2019 pořádáme ve Skautském institutu v Praze kulatý stůl na téma reprodukčního zdraví v migraci. Smyslem setkání bude výměna zkušeností z praxe a dále pak identifikace potřeb jak migrantek, tak samotných pracovníků pomáhajících profesí.

V úvodu proběhne prezentace výzkumu "Migrace a zdraví matek" a jeho výsledků. Kulatý stůl bude moderovat expertka na oblast zdraví v migraci Elena Tulupová a je určená především pro sociální a interkulturní pracovníky/pracovnice a porodní asistentky a duly.

 
 
 
 

Projekce filmu Ženy od vedle s debatou na Praze 3

 
 

Společně s Městskou částí Praha 3 připravujeme projekci filmu Ženy od vedle s debatou, a to 19. září od 15 hodKomunitním centru Žižkov. Film zobrazuje čtyři životní osudy a výpovědi migrantek, které v  90. letech utekly z válkou rozvrácené Jugoslávie do České republiky. V debatě po filmu se zaměříme zejména na to, jak ženy vnitřně (ne)prožívají svojí migrační či uprchlickou zkušenost.

 
 
 
 

Storytelling migrantek v rámci akcí pro veřejnost

 
 

V rámci akcí pro veřejnost pořádáme vyprávění příběhů žen migrantek o jejich cestě do České republiky a životě zde. Takový storytelling se uskuteční i v rámci akce Zažít město jinak v ulici U Akademie. Nad šálkem tepleho čaje si budete moc poslechnout příběhy migrantek. Popovídejte si o tom, jaké to je, přijít do nové země a začít úplně nový život. Více informací najdete na našem facebooku.

 
 
 
 

Zúčastnili jsme se běhu v červených šatech na podporu obětem domácího násilí

 
 

Začátkem července v Praze proběhl již 4. ročník charitativního pražského běhu v červených šatech a se SIMI jsme byli u toho. Více než 40 lidí si oblékli červené šaty a proběhli Prahou. Akci pořádali pražští Hash House Harriers ve spolupráci s organizací ROSA. V průběhu běhu se tak vybírali peníze na podporu obětem domácího násilí, konkrétně na aktivity organizace ROSA, a to provoz azylového domu pro ženy, které jsou oběťmi domácího násilí, a jejich děti, dále na krizovou linku pro oběti násilí a poskytování odborného poradenství obětem trestných činů.

 
 
 
 

Rozhovor s Aldanou o duševním zdraví i integraci migrantek

 
 

Aldana Vlasáková pochází z Jakutska a kromě jakutštiny ovládá aktivně ještě čtyři jazyky. Vystudovala mongolštinu v Petrohradě, titul magistry získala na Karlově univerzitě v Praze, kde žije už pátým rokem. Při své práci se setkala s diskriminací i chladným chováním vůči jí i jejím klientkám jenom proto, že člověk vypadá trochu jinak. S předsudky se tak migrantky setkávají v restauraci, práci, ale i u doktora.

Mimo zdraví migrantek a jiných témat, Aldana mluvila s Gorankou Oljača i o tom, jak je integrace žen migrantek specifické a důležité téma. Celý rozhovor s Aldanou Vlasákovou si můžete poslechnout na Českém rozhlasu Region, v pořadu My a oni.

 
 
 
 

SIMI poprvé mezi migrantkami z Evropy

 
 

SIMI se letos poprvé zúčastnilo valné hromady European Network of Migrant Women (ENoMW), která se konala ve dnech 24.5.-26.5. v prostorách portugalského integračního úřadu ACM.

Byla to pro nás vzácná příležitost setkat se s dalšími migrantkami žijícími napříč celou Evropou, které ovšem nezůstavají nečinné v pozicích znevýhodněných skupin, ale aktivně hledají možnosti k zlepšení postavení svého i svých komunit - ať již jde o Afričanky v Irsku, Afghánky ve Švédsku, arabské ženy v Belgii, turecké akademičky ve Francii, mezinárodní studentky ze skupiny #RadicalGirlsss či ruskymluvící ženy ve Finsku nebo Polsku a další.

Setkání nabídlo množství témat k zamyšlení a také řadu praktických nástrojů či nápadů pro naše vlastní aktivity. Být členem mezinárodních sítí má pro nás smysl!
#migrantwomen #migrantkymeziženami

 
 

SIMI bude na konferenci České ženské lobby Společně bez násilí na téma potírání násilí na ženách a domácího násilí, která se uskuteční 25. listopadu 2019. Pro více info sledujte stránky SIMI.

Pracovní skupina Evropské ženské lobby CEEBBS vydala zprávu o stavu práv žen ve svých regionech nazvanou The time is now for a united feminist Europe.

Přečtěte si zprávu o činnosti Evropské sítě žen migrantek (ENoMW) za rok 2017 a 2018.

17. září 2019 proběhne v Bruselu konference: Neviditelné oběti a jejich nevyřčené příběhy: násilí, se kterým se setkávají ženy uprchlice, kterou pořádá European Network od Migrant Women (ENoMV). Více zde. Konferenci můžete sledovat online zde.

Organizace ROSA s podporou Vodafone spustila aplikaci Bright Sky a v SIMI jsme ji testovali.

CO DÁL?

Příběhy žen a novinky SIMI sledujte na SIMI blogu Bez vrásek.

Zúčastníme se debaty Ženy, chudoba a migrace, kterou pořádá NKC - gender a věda v rámci Noci vědců a vědkyň.

  
   
         
 

Pokud nechcete newsletter nadále dostávat, klikněte na následující odkaz: Odhlásit odběr