Záznam z kulatého stolu na téma úřady práce a integrace cizinců

Při příležitosti stáže rakouských partnerů v Praze uspořádalo SIMI koncem září kulatý stůl na téma Možnosti spolupráce neziskových organizací a úřadů práce v procesu integrace cizinců na trhu práce. Kulatý stůl se konal v Domě národnostních menšin, za účasti zástupců rakouské nevládní organizace Zentrum für MigrantInnen in Tirol (ZeMiT), představitelů Ministerstva práce a sociálních věcí, Úřadu práce ČR – krajské pobočky hl. m. Prahy a Magistrátu hl. m. Prahy.

Více z diskuse u kulatého stolu, např. o problematice vyplácení mezd, kontrolách zahraniční zaměstnanosti, či zkušenostech rakouské organizace čtěte na stránkách

migraceonline.cz. Zkrácenou verzi záznamu z kulatého stolu naleznete také v Bulletinu č. 4 Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty.

Ze společné diskuse vyplynulo, že Ministerstvo práce a sociálních věcí je spolupráci s nevládním sektorem nakloněno, a to zejména v podobě podnětů, informací z praxe, šíření informací a upozorňování na případné negativní jevy (např.podávání podnětů na kontroly

atp.). Zástupcům úřadů práce se naopak případná

spolupráce jeví jako problematická, zejména s ohledem na časové vytížení relevantních úředníků, které souvisí s nedávnou reorganizací úřadů práce a centralizací žádostí o pracovní povolení na pražskou krajskou pobočku. Funkce neziskových organizací je tak z jejich strany vnímána jako „preventivní a informativní“, a to především s ohledem na nezbytné zvyšování informovanosti cizinců o jejich pracovních právech a povinnostech.

Další z kulatých stolů chystáme dne 20. dubna v Plzni, více informací se dozvíte, zde