Tisková zpráva: Podejme pomocnou ruku cizincům

Cizinci ze třetích zemí, kteří pobývají legálně na území České republiky, to nemají při své integraci do společnosti snadné, obzvláště ne v době hospodářské krize či při jejích dozvucích. Povědomí o jejich každodenních problémech je přitom minimální. Tito cizinci ale patří mezi nejzranitelnější obyvatele státu a mnohdy se nacházejí v obtížných životních situacích, které sami nemohou či nemají sílu vyřešit.

Z tohoto důvodu se Sdružení pro integraci a migraci rozhodlo spustit projekt s názvem Pomocná ruka, který usiluje o zlepšení života migrantů v české společnosti, chce napomoci ke snížení rizika jejich sociální exkluze a diskriminace a přispět k podpoře tolerance a k vyrovnávání napětí, které vzniká v důsledku migračních procesů uvnitř do nedávné doby poměrně homogenní společnosti. Čtěte dál kliknutím na nadpis.

Podstatou projektu je poskytování sociálního a právního poradenství, a to zejména v otázkách souvisejících s pobytem na území ČR a prevencí před pádem do nelegality, otázkách pracovněprávních a v oblasti zdravotní péče a vzdělávání.

„Usilujeme o posílení a podporu právního povědomí cizinců a o usnadnění jejich orientace v českém prostředí. Zároveň chceme, aby aktivity projektu zasáhly především ty migranty, jimž právě nízké právní povědomí, ale i jazyková bariéra, neznalost místních reálií či nedostatek prostředků, za něž by mohli uhradit právní služby, brání při faktické realizace integrace“, vysvětluje projekt blíže Magda Faltová, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci, které se dlouhodobě věnuje cizinecké problematice. Zvýšená pozornost proto bude poskytována nezletilým cizincům, obětem nucené práce a obchodování s lidmi, těhotným migrantkám, handicapovaným osobám a seniorům.

Pomocná ruka je půlroční projekt, který byl spuštěn od 1. ledna 2010 a je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí. Projekt je realizován v Praze a ve Středočeském kraji.

Veškeré právní a sociální poradenství v rámci projektu je poskytováno bezplatně, a to v pražské kanceláři Sdružení pro integraci a migraci v úředních hodinách v pondělí od 9:00 do 17:00 hod, ve středu a ve čtvrtek od 9:00 do 17:00 hod, po dohodě i mimo úřední hodiny či v terénu.

Kontakty:

Sdružení pro integraci a migraci

Pavla Burdová Hradečná

Tel : 224 224 379